Wednesday, 8 July 2015

Gadis Cina Cantik Yang Baik Hati!!!


Seorang pengemis tua berambut putih menatap tak berdaya di siang hari didepan restoran cepat saji.


Seorang gadis cantik melintas didepannya, dengan perasaan hiba dia masuk kedalam restoran dan membeli makanan. Tanpa rasa mual dan jijik dia menghampiri pengemis  tua tadi dan menyuapinya makanan yang baru dibelinya dari dalam restoran. 


Sungguh sifat mulia yang jarang dimiliki gadis cantik dinegeri ini, negeri yang katanya masyarakatnya beradab.


Gadis cina cantik yang baik hati ini, memberi contoh kepada kita, bahawa dinegeri yang kebebasannya tinggi dan nilai agamanya kurang seperti dinegeri ini, ternyata ada sisi malaikat yang mewakili kebaikan hati, tanpa menunjuk, tanpa ingin dipuji apalagi ditonton dan disaksikan banyak orang, ini terjadi di jalan Shenzhen cina, dekat Museum UFO. 


Gadis cina cantik ini bernama Wenfang Hunan Xinhua, lahir pada tahun 1991, keluarganya tidak kaya, lulusan perguruan tinggi,dia datang untuk bekerja di Shenzhen. 


Masihkan kita peduli dengan orang tua yang tanpa tempat tinggal, hidup dalam kemiskinan dan tanpa perlindungan? Admin hanya mencuba mengetuk hati tiap manusia dibumi ini agar lebih berbelas-kasihan.


Kekurangan bukan halangan untuk berbuat kebaikan, dan kebaikan tidak seharusnya memerlukan biaya yang banyak.


Kebaikan tidak harus nampak dan harus mendapat pujian, kerendahan hati akan membawa seseorang ke arah keikhlasan. Berilah orang yang datang meminta kepadamu walau keadaannya lebih baik darimu.

No comments: