Monday, 31 March 2014

TUN MAHATHIR UTAMAKAN KEPENTINGAN NEGARA!!!MENGABAIKAN KUTUK KEJI MANUSIA!!!


Kehebatan Tun Mahathir
KEHEBATAN ORANG MELAYU YANG ANAK2 MUDA TIDAK KETAHUI ......
Ketegasannya membuatkan Negara barat akur dan menghormati Malaysia.
1. Tun Dr. Mahathir adalah seorang pemimpin yang cintakan agama, bangsa dan Negara. Setiap tindakan beliau adalah demi kepentingan Negara. Kepentingan Negara diutamakan melebihi kepentingan peribadi.
2. Atas keperibadian inilah, beliau marah dengan tindakan Britain yang telah menaikkan yuran pengajian di United Kingdom sebanyak 3 kali ganda bagi pelajar luar [New Straits Time, 27 May 1981]. Britain merupakan destinasi pengajian tinggi yang utama bagi Malaysia dan pelajar Malaysia merupakan pelajar asing paling ramai di United Kingdom pada masa itu. Beliau menganggap tindakan ini menjejaskan hubungan sebagai sebuah Negara commonwealth.
3. Beliau juga marah dengan tindakan Britain yang tidak memberi hak pendaratan tambahan kepada Malaysia Airlines di lapangan terbang Heathrow.
4. Selain daripad itu, beliau juga telah mengarahkan rancangan untuk mengambil alih Guthrie dari Britain supaya tanah-tanah pertanian ini kembali menjadi hakmilik rakyat Malaysia. Hasilnya, melalui operasi `Dawn Raid’ atau serangan subuh, Malaysia sebagai sebuah Negara yang kecil telah berjaya mengambil alih syarikat Guthrie melalui pasaran terbuka dengan permainan mereka.
5. Tindakan beliau ini mengundang kemarahan Britain dan mereka (Guthrie, London Stock Exchange dan Kerajaan Britain) telah melemparkan pelbagai tuduhan dan mengaitkan tindakan `Dawn Raid’ ini sebagai satu tindakan yang bersifat nasionalisme. London Stock Exchange (LSE) pula kemudianya menukar kod pengambilalihan (takeover code) untuk mengelakkan Malaysia mengambilalih syarikat-syarikat lain.
6. Dr.Mahathir kemudianya dengan lantang bersuara bahawa tuduhan nasionalisme yg dibuat oleh Britain adalah untuk menghalang dan menakutkan pelaburan Negara asing ke Malaysia. Beliau juga lantang mengkritik tindakan LSE menukar kod untuk menghalang Malaysia mengambil-alih syarikat-syarikat lain seperti Dunlop, Barlow dan Harrison kerana menurut beliau, London tidak melakukan sedemikian apabila Arab, America dan Japan mengambil alih syarikat-syarikat Britain yang tersenarai di pasaran London Stock Exchange tetapi apabila Malaysia melakukannya, mereka mengubah peraturan.
7. Beliau menyifatkan tuduhan dan tindakan Britain ini sebagai contoh mentality colonial yang masih dipunyai oleh mereka [Far Eastern Economic Review, October 30, 1981].
8. Beliau juga mengkritik mesyuarat CHOGM dan mengatakan bahawa mesyuarat tersebut hanya lebih banyak bercakap dan tidak memberikan hasil. Beliau tidak menyertai CHOGM 1981. Beliau menyatakan bahawa lebih banyak yang boleh dibuat didalam Negara daripada hadir ke meeting CHOGM [Asiaweek, October 9, 1981 dan The Far Eastern Economic Review, September 25, 1981]
9. Lanjutan dari beberapa tindakan Britain seperti menaikkan yuan pengajian, melarang hak pendaratan tambahan dan serangan mereka terhadap operasi `Dawn Raid’ ini telah menyebabkan Dr. Mahathir melakukan kempen `Buy British Last’. Ini bukanlah satu polisi kerajaan sebaliknya adalah satu tindakan berani beliau sebagai seorang Perdana Menteri untuk mempertahankan maruah Negara. Kempen ini bermula dengan tindakan beliau yang mengarahkan semua pembelian oleh kerajaan Malaysia dari Britain perlu dirujuk kepada beliau dan perlu disertakan dengan sumber alternative dari syarikat selain Britain. Pembelian dari Britain hanya boleh dilakukan sebagai pilihan terakhir [Far Eastern Economic Review, October 9, 1981].
10. Lanjutan dari tindakan berani beliau ini, kerajaan Britain mula rasa terancam sebab Malaysia merupakan Negara dagangan Britain yang agak besar dan banyak syarikat Britain bergantung kepada urusniaga di Malaysia.
11. Selepas 5 bulan kempen `buy british last’ berjalan, pada Februari 1982, Britain telah menghantar Setiausaha Luar, Lord Carrington dan Menteri Pertahanan, John Notts ke Kuala Lumpur untuk berbincang tetapi tidak membuahkan hasil. Ini memaksa Perdana Menteri Britain, Margaret Thatcher sendiri yang berjumpa dengan beliau untuk menamatkan kempen `buy british last’ dan menyelesaikan isu CHOGM.
12. Lanjutan dari perjumpaan ini yg dibuat di London pada tahun 1983 oleh Margaret Thatcher, beberapa resolusi dibuat antaranya kerajaan Britain menyediakan bantuan kewangan sebanyak 160 juta pound sterling sebagai subsidi kepada pelajar Malaysia yang melanjutkan pengajian di UK dan memberi hak pendaratan tambahan kepada Malaysia Airlines di Heathrow International Airport [The far eastern economic review, April 14, 1983].
13. Dengan satu tindakan berani beliau ini yang dilakukan secara bersendirian, sumbangan sebanyak 160 juta pound telah diberikan untuk pendidikan rakyat Malaysia. Terima Kasih Tun Dr. Mahathir Mohamad.
14. Dengan tindakan kerajaan Britain ini, maka kempen `Buy British Last’ dihentikan. Beliau juga menghadiri mesyuarat CHOCGM 1985 dan 1987 dan mengumumkan Malaysia akan menjadi tuan rumah untuk mesyuarat CHOGM 1989 dan sukan komanwel 1998.
15. Lanjutan dari ini juga, Malaysia dan Britain menandatangani perjanjian jual beli kelengkapan perang (Arms deal) bernilai 1.3 Billion pound dan projek Hydroelectric Power Station (Pergau Dam) di Kelantan yang bernilai 234 juta pound.
16. Tetapi, pada tahun 1994, kerajaan Britain dan Media di Britain telah melemparkan pelbagai tuduhan terhadap Malaysia dan Tun Dr. Mahathir. Mereka mengatakan bahawa projek Pergau Dam ini adalah `gula-gula’ kepada Malaysia sebagai pembalasan kepada perjanjian pembelian senjata oleh Malaysia. Malah media di Britain juga menuduh bawah Tun Dr. Mahathir menerima rasuah. Media di Britain telah cuba menghubungkaitkan perjanjian jualbeli senjata dengan projek Pergau Dam [The Sunday Times, January 23, 1994]dan telah menuduh perbuatan rasuah bernilai USD 500,000 kepda Dr. Mahathir [The Sunday Times, February 20, 1994].
17. Dr. Mahathir telah menyampaikan kekecewaanya kerana kerajaan Britain tidak membetulkan tanggapan bahawa sebenarnya projek Pergau Dam adalah low-interest loan (concessionary loan) dan bukannya grant. Dr. Mahathir juga menuntut editor Sunday Times untuk meminta maaf diatas tuduhan rasuah yang dibuat keatas beliau.
18. Mahathir telah menulis surat kepada Financial Times dengan menyatakan “…no contracts in exchange for British press freedom to tell lies” [The Financial Times, March 17, 1994].
19. Akibatnya, selepas Malaysia menerima penghantaran 28 buah British Aerospace Hawk Jet-fighter trainers (melalu perjanjian jualbeli senjata), Mahathir memberitahu Duta Britain, Duncan Slater bahawa Malaysia tidak lagi akan memberi kontrak kepada Britain. Tindakan ini kelihatan seperti kempen `Buy British Last’ II.
20. Tindakan berani Dr. Mahathir kali ke-dua ini juga bakal menjejaskan banyak contract syarikat Britain yang bernilai melebih 1 billion pound sterling termasuk kontrak projek KLIA. Tun Dr. Mahathir sekali lagi bertindak tegas dan berani mempertahankan maruah Negara dan dirinya dari dicemari dengan penipuan oleh media Britain atas nama kebebasan media.
21. Hasilnya, selepas 3 bulan, editor Sunday Times tersebut telah ditukarkan dan tidak lagi bersama akhbar The Sunday Times.
22. Selepas tindakan akhbar The Sunday Times ini, Dr. Mahathir menyatakann bahawa beliau dapat melihat pembaharuan dan penambahbaikan dalam laporan media Britain terhadap Negara Malaysia. Seterusnya, Dr. Mahathir menyatakan, sekiranya media Britain tidak lagi membuat laporan penipuan terhadap Malaysia, Malaysia boleh kembali berurusniaga dengan syarikat Britain.
23. Sekali lagi, ketegasan Dr. Mahathir terbukti dalam mempertahankan maruah Negara daripada dicemari oleh penipuan media Britain.
24. Peristiwa-peristiwa ini sepatutnya mengingatkan kita bagaimana seorang pemimpin yang begitu kuat sifat cintakan negaranya, bangsanya dan agamanya yang sanggup melakukan apa sahaja demi Negara yang dicintai.
25. Sayangnya, peristiwa-peristiwa ini tidak dipedulikan oleh sebahagian masyarakat Malaysia, sebaliknya mereka lebih mahu mempercayai cerita-cerita fitnah yang ditaburkan oleh sesetengah pihak yang benci kepada beliau. Terlalu banyak fitnah-fitnah dan cerita tipu yang disebarkan mengenai Tun Dr. Mahathir. Tetapi, sepertimana ramai yang maklum, Tun Dr. Mahathir tidak pernah kisah dengan cacian yang dibuat terhadap dirinya kerana yang penting bukanlah dirinya, tetapi Negara Malaysia. Beliau telah meletakkan kepentingan Negara melebihi segala-galanya

5 comments:

Anonymous said...

Salam.Rakyat Malaysia kebanyakkannya BUTA hati.Tidak tahu menilai yang mana kaca dan yg mana permata.Sesungguhnya hanya johari juga yang mengenal maniam.

Anonymous said...

Senarai kononnya kebaikkan beliau tidak dapat menutup senarai KEROSAKAN dibawah pemerintahannya dan masalah selepasnya.

Zamannya ada rakyat terbunuh/hilang nyawa. Rakyat salah atau tidak hanya ALLAH yang tahu. Yang menyokongnya disenangkan. Yang menentang makan pasir walaupun mereka tetap ada hak mereka. Tanah hak Melayu semakin terhakis.

Selepasnya, rasuah menjadi amalan harian sampai dia pun cuba nak bersuara walaupun dah tak ada apa dalam kerajaan.

Yang pasti anaknya tersenarai orang terkaya di negara sedangkan senarai tersebut sendiri pun tak sepatutnya ada kat Malaysia nih. Hidup kita cuma cukup makan ja kecuali kroni2 mereka yang sebarisan dengannya.

Kutukan Dewata said...

bersyukurlah dengan apa yang kita ada.kita bersyukur walau pun orang pakai mercedes,kita masih boleh ada kancil.kita tengok orang lain hanya mampu pakai motor!

besyukurlah,orang pakai kancil tapi kita masih boleh pakai motor.sedangkan orang lain hanya mampu berjalaan kaki.

bersyukurlah kita,orang pakai motor 5api kita masih mampu berjalan kaki. sedangkan orang lain masih ada yang lumpuh di rumah!

jika ini ada maka selamatlah kita dunia akhirat! bukan parti yang boleh bawa kita ke syurga,bukan pemimpin yang boleh jamin kita ke syurga!

bersyukur allah akan tambah rezeki kita.tak reti bersyukur maka tunggulah azab allah yang maha pedih!itulah janji allah!

melayu susah jadi kaya krn org melayu sendiri yang akan dengki.deretan cina dan india kaya raya kita tengok aje dan tak marah pun!kepada melayu bertelinga nipis tak usahlah kejar kekayaan!biarlah hidup susah,hati tenang.

Anonymous said...

Betul Allah suruh kita bersyukur. Tapi adakah Islam mahukan kita bersyukur sedangkan ada penipuan berlaku, ada rasuah berleluasa, ada pilih kasih, ada saudara kita ditindas dan dibunuh.

Kita tak boleh bersyukur jika orang pakai mercedes guna duit penipuan.

Kita tak boleh bersyukur jika orang terpaksa pakai kancil yang tiada kualiti sedangkan rakyat sepatutnya mampu pakai kereta yang lebih selamat akibat nak selamatkan proton dan kroninya. Sanggupkah tuan jalan kaki??

Bersyukur cara itu adalah salah. Ia hanya menyebabkan pemerintah terus boros dan merasa selesa melakukan apa saja.

Jika lihat konsep syukur bukan Islam. Agak2 rakyat Jepun dan negara lain maju akibat mereka terima apa saja nasib mereka yang diuruskan oleh pemimpin mereka? TIDAK. Pemimpin yang lemah diturunkan dan diganti yang baru. Ingat orang tertentu saja tahu mengurus negara?

Bukan parti dan pemimpin yang jamin masuk syurga. Tetapi parti dan pemimpinlah akan membawa hala tuju kita dan anak cucu ke arah syurga atau neraka. Kalau lebih konsert dan lain2 perkara maksiat dari syiar Islam, tidakkah kita melangkah lebih ke neraka.

Tuan, benda seronok memang susah nak dielak kecuali pemimpin hentikannya.

Memang Melayu susah kaya kerana dengki. Yang boleh kaya hanya kroni ja. Yang lain tak boleh kecuali joint korum. Negeri Kelantan dah lama disishkan dari mendapat bantuan. Kalau dapatpun melalui kroni yang akan habis tengah jalan. Dengkila tu.

Jangan bezakan kekayaaan bangsa Cina dan India. Mereka bertaraf antarabangsa. Kalau nak compete dengan mereka, susahla sikit. Sepatutnya kita bekerjasama pada masa sama tingkkatkan kekayaan Melayu secara keseluruhannya.

Apa yang terjadi pemimpin mengkayakan beberapa orang Melayu ja. Tu pun hilang gitu jer kecuali anak2 menteri. Rezab Melayu pula makin kurang. Apa cerita?

Masih ada masa. Ubah dari sekarang.






Kutukan Dewata said...

kita tidak boleh bersyukur kalau orang pakai mercedes duit penipuan?
pelik kenyataan ini!

apa kaitannya orang beli mercedes duit penipuan dengan kita?

dia kaya dengan menipu dia punya pasal,jawablah depan allah nanti.tiada kaitan lansung dgn kita!

yang penting kita bersyukur sebab tak jadi penipu macam dia orang!

kena faham konsep syukur dalam islam iaitu bersyukur dengan rezeki allah yang kita perolehi secara halal dan tak niayai orang lain.rezeki kita tuhan tentukan! kalau allah dah tetapkan kita rezeki sedikit walaupun kita berkerja keras maka kita kena bersyukur dengan rezeki yang kita dapat.bolehlah beli motor,lebih rezeki boleh pula beli kereta!kenapa pulak bila orang kaya dengan menipu, kita pulak tak boleh bersyukur? kita bukan berkongsi rezeki dengan dia!
rezeki kita,kita bersyukur!pelik sungguh kenyataan awak ini!!!