Daging Babi secara fizikalnya sama sahaja seperti daging lembu, kerbau, kambing dan sebagainya. Kenapa daging
ini diharamkan Allah???
kajian & penyelidikan bertahun-tahun untuk
mendapatkan jawapan yang memuaskan hati.
Akan tetapi, sebagai seorang Islam, jawapan mudahnya
Akan tetapi, sebagai seorang Islam, jawapan mudahnya
begini sahaja. KAMI BERIMAN KEPADA ALLAH.
Kami patuh kepada semua suruhanNya. Dan kami
akan meninggalkan semua laranganNya. Habis cerita.
Noktah.
Memang terdapat beberapa perbezaan antara daging
lembu dan daging babi. . Sekurang-kurangnya 5
perbezaan. Di Malaysia, daging lembu biasanya
dijual oleh penjual Melayu yang majoritinya
beragama Islam. Daging babi pula biasanya dijual
oleh peniaga Cina yang kebanyakannya bukan islam.
Walau bagaimanapun, di negara-negara tertentu,
peniaga beragama Islam dan bukan Islam sukar
dibezakan. Kalau mereka berniaga di tempat terbuka,
agak sukar untuk membezakan antara daging lembu
dan daging babi.
Sekarang, mari kita ikuti 5 perbezaan
utama. BAGAIMANAKAH CARA NAK
MEMBEZAKAN ANTARA DAGING LEMBU
DAN DAGING BABI?
Awas....!! Ambil perhatian ini agar anda tidak mudah
ditipu..
Terdapat beberapa perbezaan asas di antara daging
babi dan lembu. Menurut Dr. Ir. Joko Hermanto,
Dekan Jabatan Ilmu dan Teknologi Pangan IPB di
Indonesia mengatakan bahawa melalui mata kasar,
terdapat lima aspek yang dapat dibezakan antara
daging babi dengan daging lembu iaitu warna,
serat daging, jenis lemak, aroma dan tekstur.
Berdasarkan perkara ini, fokus pengamatan mereka
diarahkan pada lima aspek tersebut.
1. DARI SEGI WARNA.
Jika dilihat, daging babi mempunyai warna yang
lebih pucat dari daging lembu , warna daging babi
seolah-olah seperti warna daging ayam. Ia mempunyai
warna merah pucat.
Namun perbezaan ini tak dapat dijadikan pegangan,
kerana warna pada daging babi biasanya
disalut dan disebatikan dengan pelumuran darah
lembu, walau sebatian ini boleh dihilangkan dengan
merendam di dalam air. Selain itu, di bahagian
tertentu pada daging babi, warnanya mirip
sekali dengan daging lembu sehingga sangat
sukar membezakannya.
2. DARI SEGI SERAT DAGING.
Perbezaan kelihatan dengan jelas antara kedua-dua
daging. Pada daging lembu, serat-serat daging kelihatan
padat dan garis-garis seratnya kelihatan jelas.
Sedangkan pada daging babi, serat-seratnya kelihatan
samar dan sangat renggang. Perbezaan ini semakin jelas
ketika kedua-dua daging direnggangkan bersama.
3. DARI SEGI LEMAK YANG KELIHATAN.
Perbezaan terdapat pada peringkat keanjalannya.
Daging babi mempunyai tekstur lemak yang lebih
elastik sementara lemak lembu lebih kaku dan
berbentuk. Selain itu lemak daging babi sangat
basah dan sukar dilepaskan dari dagingnya
sementara lemak daging agak kering dan kelihatan
berserat.
Namun kita harus berhati-hati pula bahawa pada
bahagian tertentu seperti buah pinggang, lemak babi
kelihatan hampir serupa dengan lemak lembu.
4. DARI SEGI TEKSTUR.
Daging lembu mempunyai tekstur yang lebih kaku
dan padat berbanding dengan daging babi yang
lembik dan mudah diregangkan.
Melalui perbezaan ini sebenarnya ketika kita
memegangnya pun sudah terasa perbezaan yang
nyata antara keduanya kerana dapat dirasakan
daging babi lebih kenyal dan mudah
direnggangkan. Sementara daging lembu terasa
solid dan keras sehingga cukup sukar untuk
diregangkan
5. DARI SEGI AROMA.
Terdapat sedikit perbezaan antara keduanya.
Daging babi mempunyai aroma khas tersendiri,
sementara aroma daging lembu adalah hanyir
seperti yang telah kita ketahui. Daging babi
mempunyai bau yang meloyakan tekak & sukar
diterima.
Dari segi bau inilah sebenarnya perkara paling
penting untuk membezakan antara kedua-dua
daging ini. Kerana walaupun warna telah
ditukar dan dicampur antara keduanya, namun
aroma kedua-dua daging ini masih boleh dibezakan.
Sayangnya kemampuan untuk membezakan melalui
aromanya ini memerlukan latihan yang berulang-ulang
kerana memang perbezaannya tidak terlalu ketara.
SAYA MEMPUNYAI PENGALAMAN tentang bau
babi ini. Sekitar tahun 2000, saya mengikuti sebuah
lori menuju ke Ipoh, Perak. Saya tercium bau sesuatu
yang menyebabkan saya loya dan hampir muntah.
Rupa-rupanya, lori di hadapan saya mengangkut puluhan
ekor babi untuk dibawa ke Ipoh.
6. CIRI-CIRI SECARA UMUM.
Secara amnya, bentuk daging babi yang diternak
dan babi hutan sangat mirip satu sama lain, sementara
daging babi mempunyai perbezaan yang cukup banyak
dengan daging lembu.
Namun ketika kedua-dua jenis daging tersebut
telah dicampurkan, apatah lagi setelah disebatikan
dengan darah lembu, kedua-duanya (daging babi dan
lembu) menjadi sangat sukar untuk dibezakan.
Memang terdapat beberapa perbezaan antara daging
lembu dan daging babi. . Sekurang-kurangnya 5
perbezaan. Di Malaysia, daging lembu biasanya
dijual oleh penjual Melayu yang majoritinya
beragama Islam. Daging babi pula biasanya dijual
oleh peniaga Cina yang kebanyakannya bukan islam.
Walau bagaimanapun, di negara-negara tertentu,
peniaga beragama Islam dan bukan Islam sukar
dibezakan. Kalau mereka berniaga di tempat terbuka,
agak sukar untuk membezakan antara daging lembu
dan daging babi.
Sekarang, mari kita ikuti 5 perbezaan
utama. BAGAIMANAKAH CARA NAK
MEMBEZAKAN ANTARA DAGING LEMBU
DAN DAGING BABI?
Awas....!! Ambil perhatian ini agar anda tidak mudah
ditipu..
Terdapat beberapa perbezaan asas di antara daging
babi dan lembu. Menurut Dr. Ir. Joko Hermanto,
Dekan Jabatan Ilmu dan Teknologi Pangan IPB di
Indonesia mengatakan bahawa melalui mata kasar,
terdapat lima aspek yang dapat dibezakan antara
daging babi dengan daging lembu iaitu warna,
serat daging, jenis lemak, aroma dan tekstur.
Berdasarkan perkara ini, fokus pengamatan mereka
diarahkan pada lima aspek tersebut.
1. DARI SEGI WARNA.
Jika dilihat, daging babi mempunyai warna yang
lebih pucat dari daging lembu , warna daging babi
seolah-olah seperti warna daging ayam. Ia mempunyai
warna merah pucat.
Namun perbezaan ini tak dapat dijadikan pegangan,
kerana warna pada daging babi biasanya
disalut dan disebatikan dengan pelumuran darah
lembu, walau sebatian ini boleh dihilangkan dengan
merendam di dalam air. Selain itu, di bahagian
tertentu pada daging babi, warnanya mirip
sekali dengan daging lembu sehingga sangat
sukar membezakannya.
2. DARI SEGI SERAT DAGING.
Perbezaan kelihatan dengan jelas antara kedua-dua
daging. Pada daging lembu, serat-serat daging kelihatan
padat dan garis-garis seratnya kelihatan jelas.
Sedangkan pada daging babi, serat-seratnya kelihatan
samar dan sangat renggang. Perbezaan ini semakin jelas
ketika kedua-dua daging direnggangkan bersama.
3. DARI SEGI LEMAK YANG KELIHATAN.
Perbezaan terdapat pada peringkat keanjalannya.
Daging babi mempunyai tekstur lemak yang lebih
elastik sementara lemak lembu lebih kaku dan
berbentuk. Selain itu lemak daging babi sangat
basah dan sukar dilepaskan dari dagingnya
sementara lemak daging agak kering dan kelihatan
berserat.
Namun kita harus berhati-hati pula bahawa pada
bahagian tertentu seperti buah pinggang, lemak babi
kelihatan hampir serupa dengan lemak lembu.
4. DARI SEGI TEKSTUR.
Daging lembu mempunyai tekstur yang lebih kaku
dan padat berbanding dengan daging babi yang
lembik dan mudah diregangkan.
Melalui perbezaan ini sebenarnya ketika kita
memegangnya pun sudah terasa perbezaan yang
nyata antara keduanya kerana dapat dirasakan
daging babi lebih kenyal dan mudah
direnggangkan. Sementara daging lembu terasa
solid dan keras sehingga cukup sukar untuk
diregangkan
5. DARI SEGI AROMA.
Terdapat sedikit perbezaan antara keduanya.
Daging babi mempunyai aroma khas tersendiri,
sementara aroma daging lembu adalah hanyir
seperti yang telah kita ketahui. Daging babi
mempunyai bau yang meloyakan tekak & sukar
diterima.
Dari segi bau inilah sebenarnya perkara paling
penting untuk membezakan antara kedua-dua
daging ini. Kerana walaupun warna telah
ditukar dan dicampur antara keduanya, namun
aroma kedua-dua daging ini masih boleh dibezakan.
Sayangnya kemampuan untuk membezakan melalui
aromanya ini memerlukan latihan yang berulang-ulang
kerana memang perbezaannya tidak terlalu ketara.
SAYA MEMPUNYAI PENGALAMAN tentang bau
babi ini. Sekitar tahun 2000, saya mengikuti sebuah
lori menuju ke Ipoh, Perak. Saya tercium bau sesuatu
yang menyebabkan saya loya dan hampir muntah.
Rupa-rupanya, lori di hadapan saya mengangkut puluhan
ekor babi untuk dibawa ke Ipoh.
6. CIRI-CIRI SECARA UMUM.
Secara amnya, bentuk daging babi yang diternak
dan babi hutan sangat mirip satu sama lain, sementara
daging babi mempunyai perbezaan yang cukup banyak
dengan daging lembu.
Namun ketika kedua-dua jenis daging tersebut
telah dicampurkan, apatah lagi setelah disebatikan
dengan darah lembu, kedua-duanya (daging babi dan
lembu) menjadi sangat sukar untuk dibezakan.
No comments:
Post a Comment