Thursday, 9 October 2014

Guinness Book of World Records-Selebriti!!!


Guinness Book of World Records telah ada sejak 1955 baru sahaja menerbitkan edisi 2015 pada 9 September lalu sekaligus menjadi perayaan ulang tahun buku rekod dunia ini yang telah wujud selama 60 tahun.


Dalam perjalanannya, Guinness Book of World Records sendiri sudah mencatat banyak rekod dari manusia tertinggi hingga peraih emas Olimpik tertua.


Beberapa tahun terakhir, ragam rekod di buku ini pun makin diperluas hingga merambah dunia hiburan seperti pertelevisyian, game, hingga perfileman. 


Bahkan di edisi 2015 ini, Selebriti yang Masuk Guinness Book of World Records telah ada sejak 1955 baru sahaja menerbitkan edisi 2015 pada 9 September lalu sekaligus menjadi perayaan ulang tahun buku rekod dunia ini yang telah wujud selama 60 tahun.Dalam perjalanannya, Guinness Book of World Records sendiri sudah mencatat banyak rekod dari manusia tertinggi hingga peraih emas Olimpik tertua.


Beberapa tahun terakhir, ragam rekod di buku ini pun makin diperluas hingga merambah dunia hiburan seperti pertelevisian, game, hingga perfileman. 


Bahkan di edisi 2015 ini, Selebriti juga Masuk Guinness Book of Record 2015. Siapa mereka? 


Berikut 10 Selebriti yang Masuk Guinness Book of Record 2015 :


1 Jennifer Lawrence


Jennifer Lawrence


Jennifer Lawrence berjaya mendapatkan rekod dunia sebagai pelakon paling laris digunakan di filem besar Hollywood. Silver Linings Playbook, X-Man, Hunger Games trilogy, merupakan deretan yang berjaya di pasaran. Bahkan berkat lakonannya di filem Silver Linings Playbook, Jennifer berjaya mendapatkan anugerah Oscar dalam kategori best actress.


2 Shakira


ShakiraShakira masuk di kategori hiburan Guinness Book Of World Records 2015 sebagai artis yang paling banyak mendapat 'Like' daripada pengguna Facebook. 


Tercatat di fans page rasmi Shakira kini telah mendapatkan lebih dari 100 juta Like dari pengguna jejaring sosial Facebook di seluruh dunia. 


Shakira sendiri pertama kali mendapat perhatian dunia melalui single 'Whenever, Whereever' yang dikeluarkan di tahun 2002 lalu.


3 Beyonce


Beyonce


Beyonce, salah seorang diva dunia ini berjaya masuk Guinness Book Of World Records 2015 kerana menjadi penyanyi dengan progres jualan album paling cepat di i-Tunes.


Album kelima Beyonce yang dikeluarkan pada 13 Disember 2013 ini sengaja dibuat dalam bentuk visual album yang terdiri dari 14 lagu ini dikeluarkan secara eksklusif di i-Tunes dan berjaya terjual sebanyak 828.773 copy dalam masa tiga hari sahaja.


Selain mendapatkan rekod jualan album paling cepat di i-Tunes, Beyonce juga memecahkan rekod Guinness lain iaitu sebagai artis yang memenangi anugerah terbanyak di BET Awards.4 Miley Cyrus


Miley Cyrus


Miley Cyrus yang kini dikenali sebagai artis dan penyanyi paling kontroversi ini juga berjaya mendapat rekod di Guinness Book Of World Records 2015 sebagai penyanyi pop yang paling banyak dicari di internet. 


Kehebohan berkaitan Miley Cyrus di internet sendiri bermula ketika aksi twerking Miley dengan Robin Thicke di pentas MTV Video Music Awards 2013. 


Berjaya mencuri perhatian seluruh pengguna dunia maya. Ditambah dengan video klip 'Wrecking Ball' di mana Miley tampil tanpa sehelai benang di tubuhnya membuat dirinya menjadi penyanyi paling sering ditaip namanya di ruang carian search engine di internet.


5 Katy PerryKaty artis yang masuk dalam Guinness Book Of World Records 2015 sebagai artis paling banyak pengikut / follower di jejaring sosial Twitter. 


Katy Perry yang kini menjadi salah seorang penyanyi paling popular di dunia berjaya mendapatkan 56 juta follower di akaun Twitternya dan terus bertambah tiap harinya. 


Jumlah ini berjaya mengalahkan artis lain yang juga sangat popular di Twitter seperti Taylor Swift ataupun Lady Gaga.6.Vin Diesel

Vin Diesel

Vin Diesel juga masuk ke Guinness Book Of World Records 2015 sebagai artis yang berjaya menjadi objek like para pengguna Facebook di seluruh dunia. 


Salah satu item di Facebook berkaitan Vin Diesel yang paling banyak mendapatkan Like di Facebook adalah foto di atas yang mana kelihatan Vin Diesel sedang tertawa dengan sahabatnya Paul Walker yang meninggal kerana kemalangan tragis.7 One Direction

One Direction

One Direction, boy band asal Inggeris ini berjaya mencatatkan diri mereka di Guinness Book Of World Records edisi 2015 sebagai boy band yang berjaya menduduki kedudukan nombor 1 di US Billboard dalam tiga album debut mereka.


Di mulai dari album 'Up All Night' dengan single lagu 'What Makes You Beautiful' pada 2011 yang berjaya membuat One Direction menjadi boy band pertama yang mampu menduduki No. 1 US Billboard. 


Selain berjaya merajai  muzik dunia, One Direction juga menjadi boy band dengan pendapatan tertinggi di dunia dengan aset bisnes mencapai US $ 50 juta.8 Eminem

Eminem


Eminem, salah satu susuk legenda di kancah muzik rap ini juga berjaya masuk Guinness Book Of World Records 2015 sebagai pencipta lagu dengan kata terbanyak di dalamnya.


Dalam catatan Guinness Book Of World Records, Eminem yang digelar 'Rap GOd' ini berjaya meletakkan 1.560 kata dalam satu lagu berdurasi 6 minit 4 saat.


Nama Eminem sendiri mula global kala dirinya berjaya menghasilkan hits 'The Real Slim Shady' di tahun 2000 lalu. Terlepas dari beberapa skandal yang menimpanya, Eminem sendiri memang mempunyai bakat yang luar biasa sebagai rapper.9 Metallica

Metallica

Metallica, band metal legenda yang sudah berkecimpung di dunia muzik sejak 1981 ini juga masuk dalam Guinness Book Of World Records 2015 sebagai band pertama di dunia yang berjaya tampil dalam konsert di tujuh benua. 


Band yang berjaya menjual 120 juta copy album ini berjaya memecahkan rekod tersebut kala mereka mengadakan tour bertajuk 'Freeze' Em All 'di benua Antartika di tahun 2013 lalu.


10 Robert Downey Jr

Robert Downey Jr


Jika Katy Perry berjaya menjadi artis dengan follower terbanyak di Twitter, maka Robert Downey Jr berjaya menjadi artis dengan pencapaian satu juta follower paling cepat di Twitter.


Saat dirinya mengumumkan telah menyertai di jejaring sosial Twitter, maka dalam waktu kurang dari 24 jam, akaun Twitternya sudah mempunyai lebih daripada satu juta follower.


Saat ini, Robert Downey Jr telah mempunyai follower sejumlah 2.64 juta, padahal dirinya tercatat hanya 63 kali berkicau di akaun miliknya tersebut.

No comments: