Friday, 18 April 2014

BOLEHKAH UMAT ISLAM UCAP 'RIP' PADA KAFIR ???

WAJIB BACA !!!




Apakah ucapan jika mendengar orang 
kafir meninggal dunia ???


Soalan :


Bila seorang lelaki atau wanita kafir 
yang mati,apakah dibolehkan 
kita mengucapkan ‘Inna lillahi wa 
inna ilaihi raji’un’ (Sesungguhnya 
kita adalah milik Allah Subhanahu wa 
Ta’ala dan sesungguhnya hanya kepada-Nya 
kita dikembalikan ) ??? 


Jawapan : 


Fadhilatusy Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah 
bin Baz rahimahullahu menjawab : 


“Bila seorang kafir meninggal dunia 
tidak mengapa kita mengucapkan kalimat 
istirja’ tersebut, walaupun dia bukan 
dari kalangan karib kerabat anda. Kerana 
memang semua manusia hanya kembali 
kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala dan 
semua manusia adalah milik Allah Subhanahu 
wa Ta’ala.Akan tetapi kita tidak boleh 
mendoakan kebaikan untuknya bila ia 
mati dalam keadaan kafir. 


Bila orang kafir yang meninggal itu dari 
kalangan kerabat anda,tidaklah menjadi 
masalah orang mendoakan anda 
dengan mengatakan : “Semoga Allah 
memberikan pahala yang besar untukmu 
dengan kematiannya dan 
memberikan hiburan/pelipur lara untukmu 
sebagai pengganti kematiannya.” 


Memang hidupnya si kafir terkadang 
tidak memberi maslahat bagi anda.
Namun adakalanya pula bermaslahat bagi 
anda di mana ia berbuat baik dan 
memberi manfaat kepada anda. Dengan 
demikian, tidak menjadi masalah anda 
didoakan seperti itu. 


Akan tetapi terhadap si kafir sendiri tidak 
boleh didoakan kebaikan, tidak boleh 
dimintakan ampun, dan tidak boleh 
bersedekah atas namanya, bila ia mati 
dalam keadaan kafir.” (Fatawa Nurun ‘ala 
Darb, hal. 374-375) - Sumber



Soalan : 


Adakah dibolehkan orang-orang 
Islam mengucapkan RIP kepada orang kafir 
yang meninggal dunia ??? 


Jawapan : 


Sebagai seorang Islam kita tidak 
boleh mengucapkan "rest in peace" kepada 
org kafr yg telah mati kerana perbuatan 
ini bercanggah dengan Al-Quran.


Di dalam Al-Quran dan hadis banyak di 
ceritakan azab² bagi orang kafir. Persoalannya 
kau orang tau mana dia nak rest??? kau orang 
tau mana dia peace??? 


1- Ali-Imran [131]: Dan peliharalah diri kamu 
dari api Neraka, yang disediakan bagi orang-
orang kafir. 


2- An-Nisaa [56]: Sesungguhnya orang-
orang yang kufur ingkar kepada ayat-
ayat keterangan Kami, Kami akan 
membakar mereka dalam api Neraka.Tiap-
tiap kali kulit mereka masak hangus, 
Kami gantikan untuk mereka kulit yang 
lain supaya mereka dapat merasa azab 
sengsara itu dan (ingatlah) sesungguhnya 
Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana 


3-عن عائشة رضي الله عنها قَالَتْ: إِنَّمَا قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه و سلم: إِنَّ اللهَ عز و جل يَزِيْدُ اْلكَافِرَ عَذَابًا بِبَعْضِ بُكَاءِ أَهْلِهِ عَلَيْهِ 


Dari Aisyah radliyallahu anha berkata, 
Rosulullah Shallallahu alaihi wa sallam 
bersabda, “Sesungguhnya Allah Azza 
wa Jalla akan menambah adzab kepada 
orang kafir dengan sebab tangisan 
keluarganya kepadanya”. [HR an-Nasa’iy: 
IV/ 18, 19. 


Berkata asy-Syaikh al-Albaniy: Shahiih]. 
Beberapa dalil dan bukti saya bawakan 
bahawa sesungguhnya mereka tidak akan 
rest dan tidak akan peace 


Wallahu alam...

2 comments:

Anonymous said...

Karpal mati. Semua orang Islam telah menjadi lebih Islam dari dulu. Alhamdulillah. Jangan lepas ni keluar gambar lucah dan mencarut balik dah ler.

Kutukan Dewata said...

gambar yang aku post kan bukan lucah tapi seksi.kena faham tu! aku post pun pada malam hari saje.untuk apa?

pertama malam hari orang baca kat rumah.tengok gambar begitu si suami ada rangsangan sedikit dan dah tentu si isteri jadi mangsa gomolannya.

kedua aku terpaksa juga melayan permintaan pembaca aku yang kebanyakannya dari luar negeri.

kena ambil kira juga kehendak peminat luar negri aku!lucah atau porno melibatkan perlakuan hubungan seks!jangan salah faham!