Hari ini 20 June 2015 bersamaan 3 Ramadan 1436 H merupakan hari kedua umat Islam menunaikan ibadah
puasa di mana kita masih ada lagi 28 hari untuk
mencapai hari kemenangan melawan godaan nafsu
dan syaitan.
Bulan Ramadan adalah penghulu segala bulan di mana
bulan suci ini Allah menjanjikan pelbagai ganjaran yang hebat kepada hambaNya jika melakukan ibadat dan
berbuat kebaikan.
Ramadan pasti secara ironinya kita umat Islam tidak
dapat dipisahkan dengan tamar atau pun kurma. Buah kegemaran Rasulullah ini pasti terjual di mana-mana
sahaja pada bulan Ramadan terutamanya pasaraya
dan bazar Ramadan.
Buah hebat ini mempunyai pelbagai khasiat kepada
manusia seperti memberi tenaga segera kepada kita,
Kaya dengan serat dan potassium, menajamkan
ingatan, penawar racun, mengubati penyakit usus
mahupun sembelit dan pelbagai lagi jika kita kerap mengamalkan pemakanan buah ini.
ini untuk mendapatkan khasiatnya?
Pasti anda pernah dengar kopi biji kurma? tidak susah
kerana kopi biji kurma ini ada boleh lakukan sendiri di
rumah kerana prosesnya begitu mudah. ikuti cara-cara
ini:
1. Basuh biji kurma tersebut dan toskan.
2. Ratakan di dalam dulang kemudian jemur seharian
di bawah cahaya matahari.
3. Kemudian bila sudah kering, goreng biji kurma
tersebut dalam kuali tanpa minyak. Goreng sehingga
hangus dan mengeluarkan aroma seperti kopi.
4. Tumbuk atau blender biji kurma berkenaan dan
terhasillah serbuk kopi yang sedia dibancuh untuk
di minum.
Antara kebaikan dan khasiat kopi biji
kurma:
1. Memberi tenaga segera
2. Memulihkan tenaga Syahwat
3. Menyembuhkan kencing manis
4. memberi tenaga kepada lelaki dan wanita
5. Menghilangkan letih dan lesu
6. Menghangatkan badan
7. Mengendorkan saraf yang tegang
8. Menyembuhkan kanser, keputihan, gatal-gatal
dan masuk angin
9. Menyembuhkan sakit perut
10. menyegarkan badan/tidak mengantuk
11. Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, strok
dan goutt
12. Menyembuhkan sakit kepala/ migrain
13. Melancarkan peredaran darah
Berikut adalah komposisi kimia dan nutrisi dalam
biji kurma:
Kelembaban
7.17 – 9 %
Protein
1.82 – 5.2 %
Lemak
6.8 – 9.32 %
Karbohdrat
65.5%
Serat
6.4 – 13.6 %
Abu, Sterol & Estrone
0.89 -1.57 %
Polisakarida Larut Alkali
0.89 – 1.57 %
Minyak Kuning-hijau
6 – 8%
Kandungan Asid Lemak Minyak Kuning-hijau
Lauric, 8%; myrictic, 4%; palmitic, 25%;
Stearic, 10%;oleic, 45%;
Linoleic, 10%; juga terdapat kandungan asid
kaprilik & kaprik.
Asid Oksalat
Julat sehingga 56%
Selain itu kopi biji kurma ini bukan sahaja untuk
diminum, serbuk biji kurma ini boleh dijadikan scrub
untuk melembutkan kulit. Campurkan serbuk kopi biji
kurma ini dengan madu sebelum sapukan.
Jika mengalami masalah kulit kepala yang teruk atau
rambut gugur, ambil serbuk kopi biji kurma ini campurkan dengan minyak zaitun, amalkan setiap hari sebelum
tidur. InsyaAllah hasil yang menakjubkan akan anda
perolehi.
Nampaknya begitu banyak khasiat biji kurma ini. Kita
pun selama ini tidak tahu akan kehebatan biji kurma ini.
Jadi Sahabat-sahabat semua bolehlah cuba membuat
kopi ini sendiri kerana tidak rugi malahan berbaloi
dengan khasiat yang bakal kita perolehi-kitabantaiinfo
Rujukan:
1. http://pondokibu.com/
2. http://munirahsyedabubakar.com/
3. http://kopi-kurma.blogspot.com/
4. Besbes et al,2004
5. http://ekhi3.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment