Monday, 26 January 2015

SEBAIK-BAIK RAJA!!! SULTAN MUHAMMAD AL-FATIH!!!SERBAN BAGINDA JUGALAH KAIN KAFANNYA!!!Sebaik-baik raja adalah raja yg seperti Sultan Muhammad Al-Fateh yg mana amalannya sendiri mengatasi amalan Rakyatnya..Dalam suatu perhimpunan baginda ingin melantik Imam lalu menyoal tentera-tentera dan para menterinya siapakah termasuk dirinya yang melakukan ibadah-ibadah yang disebutkannya tanpa pernah meninggalkannya semenjak Akhil Baligh..

Sesiapa yang pernah meninggalkan amalan-amalan yang disebutkan oleh baginda diminta duduk oleh baginda..

Pada perkara Solat lima waktu,semua tenteranya berdiri dan tiada seorang pun yang duduk..

Dalam perkara Solat Sunat Rawatib,separuh tenteranya duduk,separuh lagi masih berdiri..

Dalam perkara Solat Sunat Tahajud,semua tenteranya duduk lalu tinggallah baginda seorang yang masih berdiri..

Demikian begitulah digambarkan kehebatan amalan seorang Raja yanag membuatkan runtuhnya kubu Konstantinopel yang mengubah sejarah Turki ketika Kegemilangan Kerajaan Islam Othmaniyah..
Seorang raja menjadi ketua agama apabila Raja itu sendiri menjadi imam kepada rakyatnya..

Kini Raja menjadi ketua agama tetapi Raja itu sudah hilang peranan sebagai Imam lantaran dirinya disogok dengan Kekayaan dan budaya hidup dari Barat..

Hanya Sultan Brunei yang kini memimpin negaranya kearah Daulah Islam yang kini menggelarkan kerajaannya Brunei Darul Dzikir dan kini sedang menggerakkan undang-undang jenayah Syariah Islam secara menyeluruh dengan mengatakan "Siapa kita untuk mengatakan "Tunggu" kepada Perintah-perintah Allah"...Inilah sultan yang menjaga agama.Seharusnya ini membuka mata kita semua bukan seperti kita yang rajanya Masih menjadi Makmum sedangkan dirinya diamanahkan menjadi Ketua Agama.Kembalikanlah Raja-raja kita kepada keahliannya seperti zaman keemasannya dahulu..

No comments: