Saturday, 19 July 2014

GEDEBAM!!! GEDEBUM!!! MERIAM BULUH PR BERDENTUM!!!

MENGAPA ORANG CINA BERIYA-IYA BERDEMONSTRASI .....?

3 perkara yang menjadi isu yang hangat ketika ini. Isu pencemaran oleh babi, isu panda dan isu kilang Lynas.MENGAPA ORANG MELAYU MARAH PADA PANDA ......?Besar sangatkah nilai kos penyelenggaraan 2 ekor panda sebanyak RM25 juta berbanding nilai dagangan antara China dengan Malaysia untuk tempoh 5 tahun yang bernilai AS$160 bilion (RM515 bilion)?Jika dikira pada pandangan mata kasar penyelenggaraan 2 ekor panda selama 10 tahun dikira agak tinggi. Namun memerintah negara bukan sekadar “melalak” di atas pentas ceramah, dada akhbar atau ruang siber. Mentadbir negara, memakmurkan ekonomi memerlukan seni diplomasi antarabangsa yang tidak mungkin boleh difahami oleh penulis-penulis yang jumud dan beku akal mereka dan bersarang di dalam Pakatan hanya untuk menghasut rakyat.


Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato’ Seri Mustapa Mohamed, China adalah negara dagangan terbesar (single largest trading partner) Malaysia, dengan nilai melebihi US$100 bilion setahun, untuk selama lima tahun berturut-turut.Sekadar perbandingan, nilai dagangan Malaysia – Amerika Syarikat ialah US$35 bilion setahun, walaupun negara itu adalah pelabur utama dengan nilai US$9.1 bilion setahun.Terdapat lebih 500 bilion yuan pelaburan China dalam beberapa tahun akan datang dan Malaysia ingin merebut sebahagian dari pelaburan ini.MENGAPA BERIYA-IYA MINTA LYNAS DITUTUP .....?Sampai hari ini orang2 Cina yang kebanyakkannya orang2 DAP tak kunjung padam mendesak kilang Lynas ditutup. Ditambah juga oleh nasi-nasi tambah Melayu PKR dan PAS yang turut sama dengan mereka. Apakah tujuan sebenar yang tersembunyi disebalik tutntutan mereka supaya Lynas ditutup?Kilang Lynas telah diperakui dan diakui selamat dan bukan kilang atau loji nuklear :1) Projek Lynas merupakan satu kejayaan besar kerajaan dalam mendapatkan pelaburan dari luar negara dalam jumlah yang besar malah ianya dipersetujui serta diakui oleh pemimpin DAP Leong Ngah Ngah yang mana turut disiarkan dalam tabloid cina. Lynas diterajui oleh cerdik pandai Melayu.2) Dr. Che Rusli Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa.3) Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).4) Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA.5) Pakar-pakar iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.MENGAPA TIDAK BERDEMONSTRASI PASAL BABI .......?

Mengapa penternakan khinzir@babi mereka tidak bantah dan minta kerajaan menutup ladang-ladang penternakan? Sehingga hari ini telah banyak yang mati akibat dari virus dan penyakit disebabkan oleh babi.Pada tahun 1918 virus Influenza telah menggemparkan dunia dengan membunuh lebih daripada 20 juta manusia di seluruh dunia. Antara sebabnya apabila dibuat kajian ialah kuman-kuman ini sebenarnya datang dari babi-babi di Amerika. Dan setelah dibuat kajian terperinci, ternyata punca wabak ini adalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi.(Sumber: The Civil Aboliotionist, New Pig Virus Capable of Infecting Human, New York, 1998 )


Pada tahun 1957 satu wabak yang dinamakan sebagai Asian Flu dan juga wabak yang menyerang Hong Kong pada tahun 1968 adalah berkemungkinan berpunca daripada binatang ternakan, sebelum ianya menjangkiti babi. Di dalam babi pula, virus ini berubah kepada bentuk yang lebih berbahaya, sebelum ianya menjangkiti manusia. Wabak-wabak ini telah meragut nyawa lebih 2 juta orang.(Sumber: Sun 26 Mac 2000, The 1918 Flu Pandemic: What Have We Learned From This? )


Manakala di sekitar tahun 50-an pula, kita dikejutkan dengan cacing Trichina daripada babi yang menjadi penyebab kepada penyakit Trichinusis. Tidak ada ubat yang boleh mennyembuhkannya pada ketika itu. Dan oleh kerana itu, satu amaran telah dikeluarkan di Amerika tentang bahaya memakan daging babi. Amaran tersebut telah dikeluarkan di Washington Post bertarikh 31 Mei 1952 dan dikeluarkan oleh Dr. Glen Shepard.(Sumber: Washington Post , 31 Mei 1952)


Di dalam Journal of Virology 1997, dilaporkan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakar sains yang diketuai oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka, dari Universiti Wisconsin. Pertemuan mereka jelas menunjukkan, pada kerongkong babi ada sel-sel tertentu yang mampu mengubah pelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya kepada manusia. Saintis- saintis menganggap babi sebagai mixing vessel atau 'tempat pelbagai kuman dikumpulkan untuk diubah kepada bentuk yang berbahaya'.(Sumber: The Detroit News, Scientists Discover the Infection Route Between Bird Virus and Pigs, Robert Cooke, Okt 20,1997)


Penyakit-penyakit ini bermula dengan serangan Spanish flu pada 1918, diikuti Asian flu pada tahun 1957 dan Hong Kong flu pada 1968 dan Russian flu pada 1977. Kajian-kajian oleh saintis ini menunjukkan kuman-kuman pembunuh ini dikeluarkan oleh babi sebelum menjangkiti manusia sejagat, terutamanya pada tahun 1918.(Sumber: Centres For Disease Control & Prevention, Pandemic Influenza, USA 2000).
 

DEMONSTRASI MEMBANTAH PENTERNAKAN BABI PUNCA VIRUS J.E!

Gambar: MENGAPA ORANG CINA BERIYA-IYA BERDEMONSTRASI .....?

3 perkara yang menjadi isu yang hangat ketika ini. Isu pencemaran oleh babi, isu panda dan isu kilang Lynas.

MENGAPA ORANG MELAYU MARAH PADA PANDA ......?

Besar sangatkah nilai kos penyelenggaraan 2 ekor panda sebanyak RM25 juta berbanding nilai dagangan antara China dengan Malaysia untuk tempoh 5 tahun yang bernilai AS$160 bilion (RM515 bilion)? 

Jika dikira pada pandangan mata kasar penyelenggaraan 2 ekor panda selama 10 tahun dikira agak tinggi. Namun memerintah negara bukan sekadar “melalak” di atas pentas ceramah, dada akhbar atau ruang siber. Mentadbir negara, memakmurkan ekonomi memerlukan seni diplomasi antarabangsa yang tidak mungkin boleh difahami oleh penulis-penulis yang jumud dan beku akal mereka dan bersarang di dalam Pakatan hanya untuk menghasut rakyat.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato’ Seri Mustapa Mohamed, China adalah negara dagangan terbesar (single largest trading partner) Malaysia, dengan nilai melebihi US$100 bilion setahun, untuk selama lima tahun berturut-turut.

Sekadar perbandingan, nilai dagangan Malaysia – Amerika Syarikat ialah US$35 bilion setahun, walaupun negara itu adalah pelabur utama dengan nilai US$9.1 bilion setahun.

Terdapat lebih 500 bilion yuan pelaburan China dalam beberapa tahun akan datang dan Malaysia ingin merebut sebahagian dari pelaburan ini.

MENGAPA BERIYA-IYA MINTA LYNAS DITUTUP .....?

Sampai hari ini orang2 Cina yang kebanyakkannya orang2 DAP tak kunjung padam mendesak kilang Lynas ditutup. Ditambah juga oleh nasi-nasi tambah Melayu PKR dan PAS yang turut sama dengan mereka. Apakah tujuan sebenar yang tersembunyi disebalik tutntutan mereka supaya Lynas ditutup?

Kilang Lynas telah diperakui dan diakui selamat dan bukan kilang atau loji nuklear :

1) Projek Lynas merupakan satu kejayaan besar kerajaan dalam mendapatkan pelaburan dari luar negara dalam jumlah yang besar malah ianya dipersetujui serta diakui oleh pemimpin DAP Leong Ngah Ngah yang mana turut disiarkan dalam tabloid cina. Lynas diterajui oleh cerdik pandai Melayu.

2) Dr. Che Rusli Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa.

3) Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

4) Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA.

5) Pakar-pakar iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.

MENGAPA TIDAK BERDEMONSTRASI PASAL BABI .......?

Mengapa penternakan khinzir@babi mereka tidak bantah dan minta kerajaan menutup ladang-ladang penternakan? Sehingga hari ini telah banyak yang mati akibat dari virus dan penyakit disebabkan oleh babi.

Pada tahun 1918 virus Influenza telah menggemparkan dunia dengan membunuh lebih daripada 20 juta manusia di seluruh dunia. Antara sebabnya apabila dibuat kajian ialah kuman-kuman ini sebenarnya datang dari babi-babi di Amerika. Dan setelah dibuat kajian terperinci, ternyata punca wabak ini adalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi.(Sumber: The Civil Aboliotionist, New Pig Virus Capable of Infecting Human, New York, 1998 )

Pada tahun 1957 satu wabak yang dinamakan sebagai Asian Flu dan juga wabak yang menyerang Hong Kong pada tahun 1968 adalah berkemungkinan berpunca daripada binatang ternakan, sebelum ianya menjangkiti babi. Di dalam babi pula, virus ini berubah kepada bentuk yang lebih berbahaya, sebelum ianya menjangkiti manusia. Wabak-wabak ini telah meragut nyawa lebih 2 juta orang.(Sumber: Sun 26 Mac 2000, The 1918 Flu Pandemic: What Have We Learned From This? )

Manakala di sekitar tahun 50-an pula, kita dikejutkan dengan cacing Trichina daripada babi yang menjadi penyebab kepada penyakit Trichinusis. Tidak ada ubat yang boleh mennyembuhkannya pada ketika itu. Dan oleh kerana itu, satu amaran telah dikeluarkan di Amerika tentang bahaya memakan daging babi. Amaran tersebut telah dikeluarkan di Washington Post bertarikh 31 Mei 1952 dan dikeluarkan oleh Dr. Glen Shepard.(Sumber: Washington Post , 31 Mei 1952)

Di dalam Journal of Virology 1997, dilaporkan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakar sains yang diketuai oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka, dari Universiti Wisconsin. Pertemuan mereka jelas menunjukkan, pada kerongkong babi ada sel-sel tertentu yang mampu mengubah pelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya kepada manusia. Saintis- saintis menganggap babi sebagai mixing vessel atau 'tempat pelbagai kuman dikumpulkan untuk diubah kepada bentuk yang berbahaya'.(Sumber: The Detroit News, Scientists Discover the Infection Route Between Bird Virus and Pigs, Robert Cooke, Okt 20,1997)

Penyakit-penyakit ini bermula dengan serangan Spanish flu pada 1918, diikuti Asian flu pada tahun 1957 dan Hong Kong flu pada 1968 dan Russian flu pada 1977. Kajian-kajian oleh saintis ini menunjukkan kuman-kuman pembunuh ini dikeluarkan oleh babi sebelum menjangkiti manusia sejagat, terutamanya pada tahun 1918.(Sumber: Centres For Disease Control & Prevention, Pandemic Influenza, USA 2000).


No comments: