Sunday, 1 June 2014

TELUK INTAN,KENAPA BN MENANG???Dalam keputusan PRU13 yang lalu di Teluk Intan DAP Seah Leong Peng telah menang dgn majoriti 7,313 di mana dia mendapat 27,399 undi manakala calun BN Mah Siew Kong pula mendapat 20,086 undi.


Pada PRK kali ini calun BN Mah Siew Kong sekali lagi menjadi taruhan BN manakala DAP cuba menonjolkan wajah bukan rasis dengan mengemukan calun Melayu Dyana Sofya .


Keputusan kali ini Mah Siew Kong mendapat 20,159 undi manakala Dyana mendapat 19,919 dimana majoriti atau perbezaan nya cuma 238 undi.


Ini menunjukkan undi atau sokongan kepada calun BN ini tidak berubah pd PRU13 dan PRK kali ini berdasarkan perbezaan undi antara 20,086 semasa PRU13 dan 20,159 dgn pertambahan undi cuma 73 sahaja tetapi yang merosot adalah undi DAP iaitu dari 27,399 pada PRU13 kepada 19,919 sahaja .Ini menunjukkan undi DAP merosot sebanyak 7,420 !!!


soalannya di mana pergi 7,420 pengundi ini dan kenapa?

Pada PRU13 seramai 47,764 orang keluar mengundi berdasarkan jumlah undi BN,DAP dan Bebas dan kali ini cuma 40,916 sahaja di mana kurang 6,848 jika di ambil dari stastik kedua PRU dan PRK Teluk Intan.


Jadi secara logiknya di Teluk Intan 7,000 pengundi tidak mengundi sama kerana boikot,yakin DAP akan menang..Saya tolak sebab pengundi Teluk Intan ini telah KEMBALI SEMULA kepada BN kerana jumlah undi BN tidak banyak berubah tetapi yang saya yakin DAP di boikot sebab calun dan dasar mereka..


Untuk itu saya beri 4 sebab mengapa DAP kalah..1.HUDUD DAN SIKAP DYANA:

Kesilapan besar Dyana yang mengumumkan akan menolak hudud di Parlimen telah membuatkan karier politik nya di bunuh melayu islam terutama PAS dan PKR sendiri kerana tidak mahu bersubahat dengan pendirian nya.


Penampilan Dyana yg muncul kejap tidak bertudung dan kejap bertudung menjadikan dia tidak di yakini malah kenyataan nya yang menyelar dasar Uitm dan RAMD juga menyebabkan pengundi melayu islam dari kalangan PR sendiri menjauhi dan memboikot nya.


2.SIKAP ANTI MELAYU DAP:


Cina seakan tidak senang dengan calun melayu yang cuba di tonjolkan olih DAP di mana wakil2 sebelum ini adalah cina.Pendedahan ibu nya yang merupakan ahli UMNO dan bekas wanita pertama PERKASA juga tidak menyenangkan kaum cina yang mana ramai anti UMNO.Dalam hal ini terdapat kaum cina yang mengambil keputusan memboikot Dyana kerana bangsa dan bukan kerana parti.


3.HARAPAN PADA MAH SIEW KONG:


BN menjanjikan Mah Siew Kong dengan jawatan Menteri Kabinet.Orang cina buat masa ini tiada wakil cina yang mempunyai jawatan taraf menteri dgn kuasa menang PRU dan hanya Mah akan menjadi harapan mereka sebagai 1 suara dalam kabinet berbanding Dyana yg cuma patung DAP dan tidak akan membawa apa-apa kepada pengundi Teluk Intan.ini membawa semangat baru di kalangan Cina yang sokong BN dan kekal dgn undian mereka.


4.SWING DARI KAUM INDIA:


Terdapat 1 insiden last minit yang menjadi isu bila ada Cina DAP yang menggelar kaum India sebagai paria .Isu ini di sebarkan sejak semalam dan membuatkan kaum2 India yang sebelum ini banyak menyokong DAP pada PRU yang lepas turut memboikot PRK Teluk Intan kali ini yang mana menyumbangkan kepada kemerosotan undian pembangkang kali ini-arjuna.

2 comments:

Anonymous said...

2 38 pelik tak ? sama dengan kejadian rogol di ketereh,kelantan.

Kutukan Dewata said...

ya tak ye juga ye? nampak sangat ada yang tak betulnya dengan sistem pemerntahan kita ni ye???