Saturday, 4 April 2015

SI BIADAP BOLEH BUAT APA SAJA SESUKA HATINYA!!!


ADUN DAP TRONOH PERLU DIAJAR SUPAYA DIA TIDAK SESUKA HATI MENGHINA SULTAN DAN ORANG MELAYU.
Kalau dah keturunan komunis, sampai bila-bila pun komunis jugalah hati dan jiwanya.

Tronoh adalah kawasan komunis. Hati perut pedal semuanya komunis. Sepatutnya Kerajaan pada zaman Tunku Abdul Rahman tidak membenarkan walau seorang pun komunis diberikan kerakyatan dan mempunyai hak warganegara kerana mereka akhirnya akan bersikap seperti komunis.

Yong Choo Kiong yang tidak fasih berbahasa kebangsaan, jelas menunjukkan betapa fahaman dan pegangan komunis yang enggan berada di bawah ketuanan DYMM Sultan Perak dalam tikam lidah di DUN Perak.

Bermula dengan provokasi dengan berpakaian serba hitam sebagai tanda berkabung tetapi sebenarnya lebih kepada mengejek, menghina dan memperlekehkan DYMM Sultan Perak, DAP dan Pakatan Rakyat Perak cuba mengalihkan perbuatan mereka kepada UMNO.

Yong Choo Kiong telah dengan sengaja mengeluarkan kenyataan yang sama sekali tidak boleh diterima.


'Tuanku lu punya laja ka? Cilaka lu!'


Maksud daripada kata-kata Yong Choo Kiong itu ialah, DYMM Sultan Perak bukanlah satu figur penting yang perlu dihormati. Adat-istiadat yang berasakan adat-istiadat Melayu yang merupakan sebahagian daripada Perlembagaan Malaysia dan Undang-Undang Tubuh Perak, juga tidak perlu dihormati.


Bagi Yong Choo Kiong, dia dan Cina-Cina DAP boleh berbuat apa-apa sahaja kerana Sultan Perak bukan sultan mana-mana ADUN Perak. Jadi, buat apa hendak ditegur tentang cara pemakaian mereka memandangkan mereka sendiri adalah Cina dan Pakatan Rakyat pula.


Bila dah jadi Cina dan Pakatan Rakyat, mereka bebas berbuat apa-apa sahaja yang dikehendaki tanpa sebarang larangan, tanpa perlu terlibat dengan protokol dan prosedur.


Cuma kalau terkena ke atas batang hidung mereka, barulah mereka akan melalak-lalak tentang Perlembagaan, tentang Undang-Undang Tubuh, tentang peraturan, tentang protokol dan prosedur yang perlu dipatuhi.


Yong Choo Kiong terlalu kurang ajar!


Dia sebetulnya perlu diajar habis-habisan tidak kiralah dengan apa cara sekalipun supaya akhirnya dia faham bahawa dia berada di sebuah negeri dan negara berdaulat yang telah banyak berjasa kepada dirinya sendiri, keluarganya, keturunannya mahupun kaumnya sehingga dia boleh menjadi seorang ADUN. Kalau di negara-negara lain, dia hanya layak sebagai penanam sayur yang tidak dibenarkan mengundi pun!

Mungkin peristiwa Joe Fernandes akan berulang kembali!!!

3 comments:

Labu8455 said...

Jadi lu cadangkanlah apa yang perlu dibuat pada Cina sekor ni.

Anonymous said...

Cina ni memang satu pukimak. Salah Najib menghapuskan ISA. Sekarang Cina dah start naik kepala. Sekarang Cina dah start meludah ke muka org melayu. Najib satu PM yang bebal. Nak ambik hati Cina taik candu pun berpada padalah.

Kutukan Dewata said...

akta hasutan boleh digunakan!walaupun yb ada kekebalan dalam dewan namun dia boleh didakwa di mahkamah bila menyentuh perkara 63(4).