Tuesday, 29 March 2016

KAHWIN TU SEDAP ! BELANJA KAHWIN TU SENTAP !!!PEREMPUAN SEPERTI INI TAK LAYAK DIKAHWINI KERANA MELETAKKAN TARAFNYA SAMA DENGAN KERBAU DAN LEMBU!

MAK BAPAK PELIHARA KITA AGAR JADI MANUSIA YANG BERGUNA.BUKAN PELIHARA NAK DAPAT BALIK PULANGAN KEUNTUNGAN.

KALAU NAK KATA USAHA MAK BAPAK KITA PELIHARA KITA MAKA HANTARAN PUN MESTI BERBALOI DENGAN USAHA MEREKA, ITU SAMALAH MAK BAPAK KITA BELA LEMBU KERBAU UNTUK DIJUAL.

MAKIN GEMUK LEMBU KERBAU MAKIN MAHALLAH HARGANYA!!!

ITU AJE TARAF ANAK DARA SEKARANG SETARAF LEMBU DAN KERBAU AJE?

HANTARAN BUKANLAH PERKARA WAJIB.YANG WAJIB MAS KAHWIN.

SOAL HARGA HANTARAN BERGANTUNGLAH KEPADA KEMAMPUAN SETELAH ADANYA PERUNDINGAN.NAK LETAK JUMLAH HANTARAN AGAK-AGAKLAH.
TENGOKLAH KEMAMPUAN PIHAK LELAKI.

KALAU KERJA HANYA SEBAGAI BURUH TAK KAN NAK LETAK TINGGI SANGAT SAMPAI 15K.ITU MENGANIAYA NAMANYA.KALAU SI PEREMPUAN TU ISTIMEWA SANGAT PUN TAK BERANI PULAK SI BURUH NAK AJAK KAHWIN.

KALAU PASANGAN TU BIJAK BOLEHLAH KONGSI DUIT BUAT HANTARAN.SEBAB YANG NAK KAHWIN SANGAT TU DIA ORANG JUGAK.ITU LEBIH BAIK DARIPADA TERHUMBAN KE KANCAH ZINA.

TAK PERLULAH DESAK LELAKI KAHWIN DENGAN
PEREMPUAN INDON SEBAB SEBELUM WANG HANTARAN NAIK MELAMBUNG PUN RAMAI LELAKI
MALAYSIA KAHWIN DENGAN PEREMPUAN INDON.

JODOH TU DI TANGAN ALLAH.SILAP-SILAP ANAK DARA NI PULAK YANG KAHWIN FREE DENGAN LELAKI BANGLA SEBAB TAK LAKU AKIBAT PERANGAI SOMBONGNYA.

ADALAH LEBIH BAIK MERANGKA PERANCANGAN OLEH PEMIMPIN MASYARAKAT SETEMPAT UNTUK ADAKAN MAJLIS KAHWIN PERDANA.KUMPULKAN BAKAL-BAKAL PENGANTIN PADA TARIKH YANG SESUAI BERKAHWIN DI DEWAN ORANG RAMAI.INI DAPAT JUGA MENJIMATKKAN KOS DI SAMPING DAPAT MELANGSUNGKAN PERKAHWINAN YANG AMAN DAN HARMONI.

TIDAKLAH JADI KECOH DAN MENCEMARKAN IMEJ SETEMPAT DENGAN ISU PERGADUHAN SEPERTI PERGADUHAN SRI MERSING ANTARA BENTAYAN DENGAN DAMAK DAN DELI.Apabila perkahwinan di susahkan, fitnah timbul dari mula lagi. Mudah2kanlah perkahwinan agar syariat dan maruah terpelihara. 

Hantaran itu hanyalah hadiah dari pihak lelaki kepada pihak perempuan, maka usahlah kita melebih-lebih kepada sesuatu perkara yang TIDAK WAJIB da
lam Islam.
.

3 comments:

Anonymous said...

Kos kahwin tu sebenarnya tanggungjawab ibu bapa. Bukan pengantin. Mas kahwin tu barulah tanggungjawab pengantin lelaki.

Kalau itu pun tak tahu. Memang berat lah jawabnya.

Anonymous said...

Walimah tu, buat kenduri doa selamat jer cukup,
Tak yah ler nak berkemah kemah, pelamin pelamin.
Kalau dah bajet ciput tu buat cara bajet jer la.
Tak yah ler nak ikut adat tu sgt.
Org ngata pun kejap jer.

Anonymous said...

betul bro...tapi masalahnya kalau anak kita kahwin kita boleh buat macam tu.masalahnya isteri,anak2 kita sedara mara kita,keluarga sebelah perempuan bersetuju tak dengan kita?mereka nak juga kenduri besar-besaran sbb kahwin hanya sekali seumur hidup.mentaliti macam ni susah nak ubah bro...