By Wan Rohani.
Resepi Untuk Dikongsi.
Chiken Chop Dengan Sos Lada
Hitam

Bahan-bahannya;
2 keping daging ayam, dibuang tulang
dan diketuk isinya
1 biji telur, dipukul sedikit
½ cawan tepung jagung
minyak secukupnya untuk menggoreng.
Bahan untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar jus limau
½ sudu teh garam
½ sudu the serbuk lada hitam
½ sudu teh soda bikarbonat
Bahan untuk sos
250 ml stok ayam
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada putih
1/8 sudu teh serbuk lada hitam
¼ sudu teh garam
1 sudu besar sos tiram
½ sudu teh kicap cair
beberapa titis kicap pekat
1 biji bawang besar, didadu keci
l
1 sudu besar bawang putih, dicincang halus
1 sudu besar bawang putih, dicincang halus
½ sudu besar tepung gandum
-Daging ayam diperap dengan bahan
-bahan perapan dan disimpan dalam peti
sejuk selama beberapa jam atau
sebaiknya semalaman.
-Panaskan minyak secukupnya dalam
kuali. Celup daging ayam yang telah
diperap kedalam telur dan salut dengan
tepung jagung. Goreng isi ayam tersebut
sehingga garing dan berwarna
kekuningan. Hidangkan di pinggan
.
-Panaskan sedikit minyak di kuali dan
-Panaskan sedikit minyak di kuali dan
masukkan bawang putih yang telah
dicincang. Bila ia sudah naik bau
masukkan pula bawang besar yang telah
didadu. Goreng sehingga bawang layu
dan naik bau
.
-Masukkan tepung dan goreng sekejap.
-Masukkan tepung dan goreng sekejap.
Kemudian masukkan pula serbuk lada
putih, serbuk lada hitam, garam, sos
tiram , kicap cair dan kicap pekat juga
stok ayam
.
-Reneh kuah ini sehingga ia memekat
.
Kemudian boleh tuang sos ini diatas
chicken chop dan sebaiknya hidangkan
panas. Hidangkan juga lauk sampingan
seperti coleslaw, baked beans, mash
potato atau kentang goreng.
No comments:
Post a Comment