Sunday, 24 January 2016

4 GURU MELAYU BUAT LAPORAN POLIS GURU BESAR SJKC BERSIKAP RASIS!!! SEKOLAH VERNAKULAR CINA TAPAK SEMAIAN PERKAUMAN !!!4 orang guru Melayu di SJKC Pai Chee, Mersing telah membuat laporan polis berhubung tindakan dan layanan buruk yang mereka terima di SJKC Pai Chee.

Salah seorang guru tersebut, telah diserang ketika berada di dalam Bilik Guru oleh seorang pelajar. Dia juga turut dimaki dalam Bahasa Cina oleh seorang pelajar Cina yang lain. Manakala guru besar pula bukan sahaja tidak mengambil tindakan ke atas pelajar-pelajar biadap itu, malah turut menunjukkan sikap rasis yang keterlaluan.
Sepucuk surat yang ditulis oleh guru-guru dan kakitangan Melayu sekolah tersebut kepada Pejabat Pelajaran Daerah telah mendedahkan apa yang berlaku di sekolah berkenaan. PIBG dan masyarakat Cina didakwa tidak mahu guru-guru Melayu mengajar di sekolah tersebut sebaliknya mendesak agar guru-guru Melayu itu digantikan dengan guru-guru Cina.

Guru besar itu juga didakwa telah mengarahkan keempat-empat guru Melayu tersebut meminta agar mereka memohon ditukarkan ke sekolah kebangsaan.

Di dalam surat aduan itu juga, diterangkan bagaimana sikap perkauman sudah menjadi perkara biasa di kalangan guru-guru dan guru besar sekolah tersebut. Guru-guru dan kakitangan berbangsa Melayu seringkali dituduh dengan pelbagai tuduhan yang tidak masuk akal, termasuklah membuat aktiviti tanpa memaklumkan kepada guru-guru Melayu kemudian menuduh guru-guru Melayu tidak memberikan sebarang kerjasama.
Selain itu, turut didedahkan juga adalah sikap guru besar sekolah yang amat cenderung untuk memasukkan unsur-unsur politik dalam mesyuarat para guru, seperti membandingkan corak pentadbiran negeri Pulau Pinang berbanding Johor selain isu berkaitan Perdana Menteri khususnya wang derma RM2.6 bilion.

Sekolah ini difahamkan mendapat bantuan daripada Kerajaan Persekutuan walaupun berdasarkan kepada peruntukan Perlembagaan, sekolah vernakular seperti SJKC Pai Chee tidak berhak untuk diberikan sebarang peruntukan wang negara, sebaliknya diuruskan oleh kewangan Lembaga Pengelola.

Penghujung 2015, seorang pegawai wanita Hong Leong Bank, Senai, telah dijatuhi hukuman penjara selama 6 bulan kerana bersikap rasis. Pada Mei 2011, seorang guru Cina bernama Poh Kim Thye dari Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah telah disiasat oleh pihak polis apabila bersikap rasis dan menggelarkan pelajar Melayunya sebagai BABI.

No comments: